Donderdag 27 maart 2025

'DE KRACHT VAN KOESTEREN'

Ontdek een nieuwe manier om herinneringen te koesteren

met gastsprekers Daphne Titeca & Marlies Boutens (Koester je verhaal) en
Katelijne Vermeulen (Koesterkracht)


Wanneer we iemand verliezen, is het soms moeilijk om afstand te doen van tastbare herinneringen. Maar hoe kies je wat je meeneemt naar de toekomst zonder te verdwalen in het verleden? Laat je inspireren en ontdek hoe je met beelden de essentie van je herinneringen kunt vangen.

Marlies Boutens en Daphne Titeca van Koester je verhaal zullen tijdens deze inspirerende lezing delen hoe je met fotografie op een bijzondere manier dierbare spullen vastlegt en herinneringen bewaart. Ze laten je zien hoe beelden troost kunnen bieden en hoe je het juiste evenwicht vindt tussen vasthouden en loslaten.

www.koesterjeverhaal.be - facebook: koesterjeverhaal - instagram: @koesterjeverhaal

Katelijne Vermeulen maakt wollen koesterpopjes die warmte en troost brengen. Ze merkte dat ze mensen konden raken met hun zachtheid, en dat ze hen kracht konden brengen als het wat moeilijker ging. Ze ervaarde ook zelf de helende werking van het vilten toen ze enkele jaren geleden de diagnose borstkanker kreeg. Ze maakt werkjes op maat en baseert zich hierbij op de uitleg van klanten.
Tijdens het Rouw- en verliescafé zal ze laten zien hoe een koesterpopje wordt gemaakt.

www.koesterkracht.be - facebook: koesterkracht - instagram: @koesterkracht

Voor wie: Iedereen die op zoek is naar nieuwe manieren om betekenisvolle momenten te bewaren. Van harte welkom!

PRAKTISCH

 

Donderdag 27 maart 2025 van 19 - 22 uur

In Herberg Macharius, Coyendanspark   1  9000 Gent

Vrijwillige bijdrage

Iedereen is welkom op deze activiteit, maar inschrijven is aanbevolen. Dit kan door een mailtje te sturen naar lief.hanssens@gmail.com 
of met een telefoontje naar 0498 93 85 67.

 

Donderdag 22 mei 2025

'LEVEND VERLIES'

Rouw en verlies bij dementie

met gastspreker Hilde Delameillieure
Coördinator bij Foton
Expertisecentrum Dementie


Door de goede gezondheidszorg en gezondere levensstijl worden mensen bij ons een stuk ouder dan vroeger. En hoewel dat natuurlijk fijn is, is er ook een keerzijde: het risico op het krijgen van dementie vergroot.
Dementie heeft veel gezichten, is (meestal) een sluipende ziekte en brengt veel verlies mee, niet alleen van zelfstandigheid, interesses, vaardigheden of persoonlijkheid. Maar ook relaties zijn niet meer wat ze ooit waren, ze veranderen en de rollen keren soms om.
We spreken van ‘levend verlies’: de persoon is er nog wel maar niet meer helemaal zoals we hem altijd gekend hebben.
Vroeg of laat worden we van nabij of verder af allemaal met dementie geconfronteerd. Daarom is het goed om er even bij stil te staan, om meer inzicht te krijgen in de ziekte en om te horen op welke manier je toch kwaliteitsvol zorg kan dragen voor een persoon met dementie.

Hilde Delameillieure werkt als coördinator bij Foton, erkend expertisecentrum voor dementie en centrum voor thuisbegeleiding.
Als dementieconsulent heeft zij jarenlange ervaring met mantelzorgers en gezinnen die thuis zorgen voor een persoon met dementie. Daarnaast geeft zij ook vormingen aan al wie - professioneel of in eigen kring - met dementie te maken heeft.
Op dit rouwcafé zal Hilde het hebben over wat dementie inhoudt, zowel voor zij die er door getroffen worden als voor hun omgeving, over hoe je best omgaat met een persoon met dementie, over het verlies dat dementie met zich meebrengt en over wat er ondanks de ziekte toch nog mogelijk blijft.
www.dementie.be/foton

PRAKTISCH

 

Donderdag 22 mei 2025 van 19.30 (!) - 22 uur

In Herberg Macharius, Coyendanspark   1  9000 Gent

Vrijwillige bijdrage

Iedereen is welkom op deze activiteit, maar inschrijven is aanbevolen. Dit kan door een mailtje te sturen naar lief.hanssens@gmail.com 
of met een telefoontje naar 0498 93 85 67.